Et farlig trekløver

Makt krever sin mann, eller kvinne. Men makt er også det absolutt farligste som fins. Det er f.eks først og fremst det  bøkene/filmene"Ringenes Herre" handler om. Det er få som tåler å få makt. Og dess større makt, dess farligere er det også. Får du stor makt, trenger du å kjenne deg selv, være trygg, og glad i deg sev og andre.  Hvis ikke er sjansen veldig stor for at du begynner å utøve makt for din egen del. Du får behov for å pumpe opp selvbildet ditt ved å vise styrke og handlekraft. Historiske eksempler på dette er uendelige. 

Trump, Putin og Assad er et farlig trekløver. For de har alle alenemakt til å velge krigshandlinger med katastrofale konsekvenser. Og det virker også som at de også vil klamre seg til makten for enhver pris. Samtidig kan det se ut som de kompenserer for det de mangler i seg selv ved å vise såkalt handlekraft vha hevnhandlinger. Og nå hylles også Trump av mange for å vise styrke i Syria. Men gjør han det i omsorg for det syriske folk? Eller gjør han det like mye for sin egen del?

Mine syriske venner sier forskjellige ting. Men alle har et voldsomt hat mot Assad og hans "klan". Far til en av mine venner ble meiet ned og drept av Assads soldater i en fredelig demonstrasjon mot Assad. Og hans far igjen ble drept i en massakre i Homs i 1982. En massakre beordret av Assads far. Da ble flere titusen drept.  

Finnes det noen løsning i det hele tatt? Noen av de eldre syrerne jeg kjenner, sier at USA kan stoppe hele krigen hvis bare Trump tar en tlf til Assad og Putin. En annen godt voksen mann, sier at krigen vil vare i minst 100 år til. Og han spør seg hvorfor "hele verden" sender penger, våpen og soldater til Syria for å krige der. 

De yngre sier at det er 15-20 ulike grupper som kriger mot hverandre i en grusom og uoversiktlig borgerkrig. Og i tillegg er det mange kriminelle grupper som skifter side alt etter hvilken side som har fremgang og betaler best. De unge sier også at det ikke vil løse noen problemer om USA går mer aktivt inn. Da vil krigen bare eskalere enda et hakk. Men de reagerer også veldig negativt på verdenssamfunnets og sikkerhetsrådets tafatthet.

Jeg ser heller ingen løsning hverken på kort eller lang sikt. Stadig nye IS-krigere vil bli flydd inn fra Europas storbyer. Flere land og grupper vil involvere seg med både penger, våpen og krigere. Skal hele Syria legges i grus? Går vi mot den "siste striden"? Mot det endelige slaget. Mot Armageddon?. Det er i alle fall det IS har som sitt mål.

Del denne siden