Et farlig trekløver

Makt krever sin mann, eller kvinne. Men makt er også det absolutt farligste som fins. Det er f.eks først og fremst det  bøkene/filmene"Ringenes Herre" handler om. Det er få som tåler å få makt. Og dess større makt, dess farligere er det også. Får du stor makt, trenger du å kjenne deg selv, være trygg, og glad i deg sev og andre.  Hvis ikke er sjansen veldig stor for at du begynner å utøve makt for din egen del. Du får behov for å pumpe opp selvbildet ditt ved å vise styrke og handlekraft. Historiske eksempler på dette er uendelige. 

Trump, Putin og Assad er et farlig trekløver. For de har alle alenemakt til å velge krigshandlinger med katastrofale konsekvenser. Og det virker også som at de også vil klamre seg til makten for enhver pris. Samtidig kan det se ut som de kompenserer for det de mangler i seg selv ved å vise såkalt handlekraft vha hevnhandlinger. Og nå hylles også Trump av mange for å vise styrke i Syria. Men gjør han det i omsorg for det syriske folk? Eller gjør han det like mye for sin egen del?
Mine syriske venner sier forskjellige ting. Men alle har et voldsomt hat mot Assad og hans "klan". Far til en av mine venner ble meiet ned og drept av Assads soldater i en fredelig demonstrasjon mot Assad. Og hans far igjen ble drept i en massakre i Homs i 1982. En massakre beordret av Assads far. Da ble flere titusen drept.  
Finnes det noen løsning i det hele tatt? Noen av de eldre syrerne jeg kjenner, sier at USA kan stoppe hele krigen hvis bare Trump tar en tlf til Assad og Putin. En annen godt voksen mann, sier at krigen vil vare i minst 100 år til. Og han spør seg hvorfor "hele verden" sender penger, våpen og soldater til Syria for å krige der. 
De yngre sier at det er 15-20 ulike grupper som kriger mot hverandre i en grusom og uoversiktlig borgerkrig. Og i tillegg er det mange kriminelle grupper som skifter side alt etter hvilken side som har fremgang og betaler best. De unge sier også at det ikke vil løse noen problemer om USA går mer aktivt inn. Da vil krigen bare eskalere enda et hakk. Men de reagerer også veldig negativt på verdenssamfunnets og sikkerhetsrådets tafatthet.
 
Jeg ser heller ingen løsning hverken på kort eller lang sikt. Stadig nye IS-krigere vil bli flydd inn fra Europas storbyer. Flere land og grupper vil involvere seg med både penger, våpen og krigere. Skal hele Syria legges i grus? Går vi mot den "siste striden"? Mot det endelige slaget. Mot Armageddon?. Det er i alle fall det IS har som sitt mål.

I dag er nok, mer enn nok!

Finnes det ingen grenser lenger?? I dag ble minst 58 personer, mange av dem barn, drept pga giftig gass i et flyangrep mot en liten by nordvest i Syria. Flere hjelpearbeidere skal også være drept. Ofrene fikk pusteproblemer og skal ha dødd av kvelning og andre symptomer forårsaket av den giftige gassen. I tillegg er mange hardt skadde. Helsepersonell sier at flere besvimte og kastet opp. Frivillige i hjelpeorganisasjoner prøvde å spyle ofre med vann. Som om det ikke var nok, like etter ble sykehuset der ofrene behandles, beskutt med raketter.

Det er stor sannsynlighet for at angrepene er utført av president Assads fly eller av russiske fly. Selv om de selvfølgelig nekter for dette og skylder på opprørerne.

Rakett- og giftangrepet kommer samme dag som konferansen om Syrias framtid starter i Brussel. Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, er der sammen med en rekke organisasjoner som har folk i området. Han sier: «Her i dag er det mange organisasjoner med folk i området som har fått se bilder av døde barn, og som har fått høre om døde kolleger; -altså hjelpearbeidere. Dette er et fryktelig angrep, det er omfattende, og det er åpenbart et folkerettsstridig angrep. Det er et tegn på en krig som når stadig nye dybder. Sivilbefolkningen blir ikke beskyttet på noen måte. De som gjennomfører slike luftangrep er som regel det syriske luftvåpen, noen ganger er det russerne som bistår dem. De sier alltid at de er ute etter terrorister, og det er mange av dem i området, men realiteten er at det er sivilbefolkningen som lider», sier Egeland.

Opposisjonen i Syria krever at gassangrepet blir gransket av FN, og anklager president Bashar al-Assad for å stå bak. Frankrike ber om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd. EU holder Assad ansvarlig for angrepet. De påpeker at det syriske regimet bærer et spesielt ansvar for slike angrep fordi det er regimets plikt å beskytte befolkningen.

Vi føler oss maktesløse. Skal Syria legges i grus? Skal nye tusener drepes eller drives på flukt? Jeg har venner fra Damaskus, fra Raqqa, fra Homs, fra Alleppo og Hama. De bor i nabolaget mitt. De gråter. De føler seg mye mer maktesløse enn meg. De klarer ikke konsentrere seg om noe annet.

Kanskje er det på tide å ringe med kirkeklokkene for Syria igjen? Kanskje hver dag i protest mot det som skjer i Syria? Til å si at nok er mer enn nok nå!